Da li postoje naočale ili leće za bolje raspoznavanje boja?

Poštovani doktore, molim za pomoć. Naime radi se o jednom po meni bezazlenom problemu, koji je možda za oftalmologe jako veliki problem. Naime, kad sam bio na liječničkom pregledu za vozačku dozvolu, doktorica je ustanovila da ne vidim jasno zelenu nijansu, te mi je jedva odobrila to uvjerenje. Moje pitanje je, da li postoje neke naočale ili kontaktne leće za korekciju tog raspoznavanja boja, i da ih stalno nosim dok sam za volanom? Moram napomenuti da imam položeno za B i C kategoriju, ali pored toga jedino vozim obiteljski auto. Unaprijed zahvalan.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

naočale za raspoznavanja boja
Dean Šarić
Poštovani,

riječ je o sljepoći za boje, kod Vas za dio kolornog spektra. Poremećaj je nasljedan i neizlječiv. Postoje različita pomagala (naočale) koje olakšavaju (navodno) raspoznavanje boja, no o tome još nemamo jasna znanja. Za određene kategorije vožnje postoje uvjeti koji moraju biti ispunjeni. Sljepoća za boje je složen problem i to u zakonu nije jasno objašnjeno.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest + 2 =

Back to top button