Problemi s raspoznavanjem boja

Poštovanje doktore, imam problema sa raspoznavanjem boja, znači jako teško, skoro nikako ne vidim one brojeve na testu sa očnog pregleda. Inače se aktivno već dugo godina bavim fudbalskim suđenjem. Moje pitanje je da li postoji neko uverenje kad se ode na pregled kod očnog lekara, da je to nasleđeno? Također me zanima da li postoji uverenje koje dokazuje da mi ne smeta u mojoj profesiji? Pošto mi je svaki put neprijatno da objašnjavam doktorki kako su mi rekli da ne moram taj test da radim, jer sam to nasledio, a savršeno dobro raspoznajem osnovne boje. Hvala unapred!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Problemi s raspoznavanjem boja, problem raspoznavanja boja
Dean Šarić
Poštovani,

svaki od pregleda za određenu profesiju sadrži sve što predstavlja uvjet za obavljanje određenog posla. Mislim da je za suđenje potrebno raspoznavati boje. Ti su pregledi ponekad površni pa ste i Vi uspijevali proći, no očito imate navedeni problem. Vaš osjećaj da “osnovne boje” raspoznajete je subjektivan i nije relevantan za ovakav pregled.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Postovani,
  Ne tako davno radio sam pregled ociju koji je ukljucivao i test raspoznavanja boja. Od svih navedenih video sam sam prvi broj (12) i ni jedan vise od njih 20-ak, koliko ih ima. Osnovne boje (mislim da) vidim i prepoznajem odlicno. Zanima me vase misljenje? Hvala unapred!

  1. Poštovani,

   radi se o jednom od oblika daltonizma. Napravite test kod oftalmologa da biste bili sigurni o čemu se radi.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × 4 =

Back to top button