Molim objašnjenje dijagnoze djeteta – astigmatism.mixt.ou?

Poštovani doktore, dijete od 4 godine je jučer bilo na pregledu i nalaz je sljedeći:

R sph + 0.75 cyl -3.5 ax 1
L sph + 0.5 cyl -2.25 ax 174
Pd 63
Vod 1.0cc ot.
Vos 1.0cc
Fundus ou uredan
Prednji segment ou uredan
Primarni položaj bulb: ortho
Motilitet bulb 9 uredan
Cover test neg
Dr astigmatusm.mixt.ou
Tj korekcija bez + komponenti
Dobila naočale da nosi -3 cyl ax 180 desno oko, i -2 cyl ax 175 lijevo.

Molim objašnjenje dijagnoze astigmatism.mixt.ou? Zanima me koliko je ovo opasno stanje, da li će ova dioptrija rasti kako ona bude rasla? Da li se može korigirati naočalama u smislu da se vidi popravi nošenjem naočala? Nije urađeno širenje zjenica i ne mogu vjerovati da nismo primijetili ovoliku dioptriju. Hvala unaprijed!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

astigmatism.mixt.ou
Dean Šarić
Poštovana,

čudno da nisu širene zjenice. Riječ je o astigmatizmu, moguće je da niste primijetili slabiji vid jer kod takve vrste refrakcijske greške vid nije jako loš niti bez naočala. Naočalama se korigira vid, ali ne i dioptrija koja ostaje. Može se naravno s godinama pogoršati. Da pojednostavimo, potrebno je nositi naočale, no teško ćete dijete od 4 godine natjerati da ih stalno nosi. Svakako kad gleda npr. TV. Također je potrebno napraviti pregled sa širenjem zjenica da se isključi dalekovidnost.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × 2 =

Back to top button