Liječenje kroničnog blefarokonjuktivitisa i korištenje maskare?

Poštovani,imam dijagnozu kroničnog blefarokonjuktivitisa. Trenutno dva puta dnevno stavljam tople obloge i masiram kapke. Kod mene su simptomi takvi da se uglavnom ujutro ustanem sa otečenim kapcima, ali moram napomenuti da stanje nije isto svako jutro, ponekad je otok velik a ponekad ne. Oblozi pomažu, a primijetila sam da se otok sam povuče u određenoj mjeri nakon nekog vremena. Ono što mi nije jasno jest kako je moguće da imam konjuktivitis a oči su mi bistre, bez crvenila, a što se tiče iscjetka imam ponekad u toku dana samo bijele krmelje u kutu oka. Lijevo oko je u dobrom stanju ali problem je desno. Na tom oku dijagnosticirana mi je hiperemija i na tom mjestu su vidljive žilice u oku, samo tu, ostatak oka je bistar. Tu me stalno žulja, doslovno osjetim kako mi se kapak lijepi za oko. Također, desno oko uvijek je više otečeno i peče me, na vjetru suzi. Na moje pitanje zašto je jedno oko u lošijem stanju nego drugo, odgovor doktora je bio da ne znaju. Molim Vas, recite mi je li hiperemija uzrok tog žuljanja i ima li ikakve šanse da se ista povuče? Također, zanima me da li smijem koristiti maskaru, pod uvjetom da je ne nanosim na korijen trepavica i temeljito je očistim svaki dan? Na jednom pregledu rekli su mi da ne smijem, a na drugom da smijem ali kad se smire simptomi, što je čudna izjava s obzirom da je dijagnoza kronična, pa mi nije jasno kako se onda mogu simptomi uopće smiriti? Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

blefarokonjuktivitis liječenje maskara
Dean Šarić
Poštovana,

liječenje kroničnog blefaritisa je vrlo teško i ponekad zahtijeva istovremenu lokalnu i sistemnu terapiju uz mehaničko čišćenje ruba vjeđa i tople obloge. Unatoč izlječenju takva se upala često vraća jer je riječ o sklonosti. Potreban Vam je iskusan oftalmolog koji će Vas pratiti sljedećih godina jer bolest često ima recidive. Hiperemija spojnice može i ne mora imati veze sa kroničnim blefaritisom, što je također ponekad teško odgonetnuti. Što se maskare tiče bolje je izbjegavati jer kod ovakvih poremećaja i najbanalniji uzrok može otežati osnovnu bolest.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 2 =

Back to top button