Gdje su mi “nestali” cilindri, oduvijek su bili -0.25?

Poštovanje, naočale nosim oko 20 godina, kratkovidna sam. Prije godinu dana određena mi je dioptrija, oba oka: -1.50, a cilindri -0.25. Nikako se nisam mogla “naviknuti” na naočale. Prije tjedan dana druga liječnica odredila je ovako: -0.75. Molim Vas da mi objasnite gdje su “nestali” cilindri (oduvijek su bili -0.25) i otkuda ovako velika razlika u dioptriji? Naočale su skupe i ne mogu si priuštiti još jednom izradu naočala koje mi možda ne odgovaraju. Zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nestali cilindri, cilindri 0.25
Dean Šarić
Poštovana,

cilindar od 0,25 je u većini slučajeva zanemariv i neki oftalmolozi ih ni ne pišu, dakle nisu nestali ali ih je drugi oftalmolog zanemario. “Smanjenje” dioptrije se nije dogodilo, prije će biti da Vas je prvi liječnik prekorigirao.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Pozdrav,doktorka mi je rekla ,da imam cilindre na oba oka koji mi mute vid,moraću nositi naočare ceo život,kakve ću naočare dobiti jel mogu sa običnim staklima ili moraju ići oni krugovi u stakla,to mi se nikako ne sviđa.Nije velika dioptrija,moram prvo ići na ukapavanje to jest širenje zenica pa nakon 10 dana ponovo na pregled

  1. Poštovani,

   ukoliko se radi o malim dioptrijama, naočalne leće će izgledati kao i svake druge. Dakle, neće se moći primijetiti da su leće cilindrične.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × jedan =

Back to top button