Da li kortikosteroidne kapi mogu povisiti očni tlak?

Poštovani, danas sam bio na kontrolnom pregledu zbog konjuktivitisa. Inače imam visoku miopiju i astigmatizam od djetinjstva. Oftalmolog mi je izmjerio vrlo visoki očni tlak (nisam do sada nikada imao povišeni očni tlak, ali ga nisam niti dugo mjerio).

1. tapl 40/30 mm Hg, 2. Tapl. 39/29 mm Hg,
Nakon terapije Cosopt + Xalata Tapl 18/18 mm Hg
Gonsikopija kuta/kut otvor III-Iv, pig. 2
TH/azarga slo. 2x/o.u.

Zanima me Vaše mišljenje jeli može biti uzrok povišenom očnom tlaku terapija Maxitrol kapima pod kojom sam zadnjih 20-tak dana a zadnji put sam kapao oči 2 sata prije mjerenja tlaka? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kortikosteroidi kapi očni tlak, maxitrol kapi očni tlak
Dean Šarić
Poštovani,

velika je vjerojatnost da je Vaše oko reagiralo na kortikosteroide i da je to uzrok. Nastavite kontrolirati tlak i svakako upozorite liječnika kod buduće primjene kortikosteroidnih kapi na ovaj problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

16 − sedam =

Back to top button