Da li je normalno da astigmatizam stalno raste?

Poštovani doktore, u zadnjih nekoliko godina svake godine idem redovito na preglede i svaki put mi se astigmatizam poveća za dosta, npr. prošle godine je bilo -2.25, sada je -3.25, dioptrija se ne mijenja značajno. Isto tako os na jednom oku je bila 10 sada je 180, da li je to normalno, može li se ikako zaustaviti? Prvo su mi rekli da se s astigmatizmom rodiš ili ne. Imam 25 godina. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

astigmatizam raste, rast astigmatizma
Dean Šarić
Poštovana,

astigmatizam se u pravilu ne mijenja jako, dakle moguće da je riječ o nekoj značajnijoj patologiji (ektazija ili sl.). Svakako bi trebalo napraviti kornealnu topografiju da se ustanovi uzrok konstantnog rasta astigmatizma.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Dobro vece , imam jedno pitanje za dr.
    Dali astigmatizam moze da se javi , ako prosle godine u ovo vreme nije imao.
    Nosi dioptriju za daljinu 0.75

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − dva =

Back to top button