Da li dugogodišnje nošenje leća ostavlja posljedice na oku?

Poštovani, imam par pitanja u vezi kontaktnih leća. Malo manje od 2 godine nosim naočale dioptrije -1 (na oba dva oka) i nisam baš zadovoljna što ih moram nositi, pa sam počela razmišljati da nosim leće. Pročitala sam puno članaka na vašoj stranici i leće mi se čine kao bolji izbor, ali imam neke sumnje?!
1.) Kada bih se odlučila za njih, jer bi morala ići opet na pregled kod oftalmologa zbog određivanja dioptrije ili bi dobila uputnicu za izradu leća?
2.) Zanima me jesu li moguće neke posljedice od nošnje leća kroz dugi niz godina (da se nešto dogodi s rožnicom ili tako nešto…)? Bila bih zahvalna na odgovorima!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nošenje leća posljedice, posljedice kontaktnih leća
Dean Šarić
Poštovana,

svakako morate na specijalistički pregled za nošenje leća, sama dioptrija naočala nije dovoljna. Nošenje leća zahtijeva redovito skidanje/stavljanje i održavanje leća, ali ako se držite uputa nuspojave su rijetke i relativno
banalne. Trajne posljedice su moguće ali ćete ih izbjeći pravilnim održavanjem i redovnim kontrolama.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + dva =

Back to top button