Očne alergije: kako smanjiti svrbež i suzenje očiju?

Proljeće je a vaše oči su crvene, suzne i osjećate svrbež? Ne trebate se posebno zabrinjavati, jer se najvjerojatnije radi o očnim alergijama. Naveli smo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u smanjenju simptoma.
0 Shares

Očne alergije je jednostavno prepoznati – crvene oči, natečeni kapci, svrbež i suzenje očiju, kihanje i curenje nosa – sve su to simptomi alergija.

Što uzrokuje očne alergije?

Očne alergije nastaju kada oči reagiraju na tvar (alergen) koja ih iritira. Najčešći alegeni su pelud, plijesan, grinje i dlaka životinja.

Očne alergije također mogu biti uzrokovane reakcijom na određene kozmetičke proizvode ili kapi za oči, uključujući i umjetne suze za suhe oči koje sadrže konzervanse. Alergije na određenu hranu ili na npr. ubode pčela ili drugih insekata, u pravilu ne utječu tako intenzivno na oči, kao što je to slučaj kod alegije na pelud, plijesan i grinje.

Kako smanjiti simptome očnih alergija?

Ukoliko i vi patite od očnih alergija evo nekoliko savjeta kako si možete olakšati simptome:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Izbjegavajte alergene. Najbolje što možete učiniti za smanjenje simptoma očnih alergija je da ograničite svoje izlaganje alergenima na koje ste osjetljivi.

Na primjer, kada je visoka razina peluda u zraku, ostanite u zatvorenom što je duže moguće. Dok ste na otvorenom obavezno nosite što veće sunčane naočale kako bi učinkovitije zaštitili oči od peludi u zraku. Dok se vozite u automobilu, obavezno zatvorite sve prozore.

Izvadite kontaktne leće. Budući da površina kontaktnih leća može privući alergene, razmislite o tome da tijekom sezone alergija nosite samo dioptrijske naočale. Druga opcija je da nosite jednodnevne kontaktne leće koje se bacaju nakon nošenja, te se tako izbjegava nagomilavanje alergena na lećama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Lijekovi. U slučaju jakog alergijskog konjuktivitisa, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Liječenje može uključivati:

  • Antihistaminici ili protuupalne kapi za oči
  • Steroidne kapi za oči (kod ozbiljnijih slučajeva)

Ponekad je teško odrediti razliku između alergijskog i infekcijskog konjuktivitisa, pogotovo u razdoblju peludne groznice kada su crvene i suzne oči zajednički simptom. Ukoliko je crvenilo izraženo samo na jednom oku, tada su male šanse da se radi o alergijskom konjuktivitisu.

Važno je naglasiti da se odmah obratite liječniku ukoliko osjećate bol u oku, imate izraženu osjetljivost na svjetlost, te ako je došlo do pada vidne oštrine, jer ovo nisu simptomi alergijskog konjuktivitisa.

Imunoterapija alergenima. Imunoterapija je tretman koji se prakticira kada se alergen ne može izbjeći. Prilikom imunoterapije, liječnik injekcijama unosi u organizam male količine alergena, te postupno povećava količinu. Na taj način naše tijelo stvara protutijela koja mogu spriječiti alergijsku reakciju. Ovaj tretman se mora provoditi pažljivo i postepeno, jer izlaganje prevelikoj dozi alegena može izazvati kontra-efekt, odnosno jaku alergijsku reakciju.

Možda će vas također zanimati: Kako prepoznati očne alergije?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + 3 =

Back to top button