Optical Express – izvrsnost u laserskoj korekciji vida i očnim zahvatima

Dobar vid je neprocjenjiv dar koji nam omogućava da uživamo u ljepotama svijeta oko nas. Međutim, za mnoge ljude, dioptrija ili očni problemi postaju dio svakodnevnog života. Srećom, suvremena medicina nudi brojne mogućnosti za poboljšanje vida.
0 Shares

Što je operacija zamjene očne leće?

Operacija zamjene očne leće, također poznata kao refraktivna kirurgija zamjene leće, je kirurški postupak kojim se mijenja prirodna leća oka umjetnom intraokularnom lećom. Ova procedura ima za cilj ispraviti dioptriju oka i poboljšati vid pacijenta.

Glavni razlozi za ovu operaciju uključuju kratkovidnost (miopiju), dalekovidnost (hiperopiju) i astigmatizam. Osim što ispravlja dioptriju, zamjena očne leće također može rješavati probleme s kataraktama, što je progresivna zamućenost prirodne leće oka.

Koje su vrste operacija zamjene očne leće dostupne?

Operacija zamjene očne leće je postupak koji se izvodi već desetljećima i smatra se veoma sigurnim za većinu pacijenata. Postoje različite vrste operacija zamjene očne leće, a izbor će ovisiti o specifičnim potrebama svakog pacijenta. Neke od najčešćih vrsta uključuju:

  • Refrakcijska zamjena očne leće: Najdjelotvornija je kod pacijenata u dobi od 45 ili više godina.
  • Intraokularne leće (IOL) za korekciju kratkovidnosti: Ispred postojeće leće ugrađuje se umjetna leća, koja ispravlja vid slično kao tradicionalna kontaktna leća, ali unutar oka.
  • Operacije i liječenje staračke dalekovidnosti: Nema više škiljenja kod sitnih slova – zamjena očne leće može biti savršeno rješenje.

Kako se odvija operacija zamjene očne leće?

Operacija zamjene očne leće je precizan i brz postupak koji obavlja stručni oftalmolog. Prije operacije, pacijent će proći detaljne pretrage očiju kako bi se odredila prikladnost za postupak. Oftalmolog će razgovarati s pacijentom o vrsti intraokularne leće koja će se koristiti i objasniti sam postupak. Operacija se obično izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se omogućilo pacijentu da bude budan i svjestan tijekom postupka, ali bez boli ili nelagodnosti.

Kod fakoemulzifikacije, kirurg koristi ultrazvuk da razbije prirodnu leću i njezini ostaci se aspiriraju iz očne šupljine. Kod drugih tehnika, prirodna leća se može ukloniti na različite načine. Nakon uklanjanja prirodne leće, kirurg pažljivo umetne novu intraokularnu leću. Ova nova leća je posebno dizajnirana da ispravlja dioptriju ili druge probleme s vidom. Nakon što se nova leća pravilno pozicionira, kirurg zatvara male incizije na rožnici.

Detaljni očni pregled

Što je laserska korekcija vida?

Laserska korekcija vida, ili lasersko skidanje dioptrije, je kirurški postupak koji se koristi za trajno ispravljanje različitih refraktivnih pogrešaka oka, uključujući miopiju (kratkovidnost), hiperkopiju (dalekovidnost) i astigmatizam. Ovaj postupak ima za cilj promijeniti zakrivljenost rožnice, vanjskog sloja oka, kako bi svjetlosni zraci pravilno fokusirali na mrežnici, što rezultira jasnim vidom bez potrebe za naočalama ili kontaktnim lećama.

Postupak laserske korekcije vida temelji se na preciznom oblikovanju rožnice pomoću hladnog lasera, čime se eliminira ili smanjuje refraktivna greška oka. Ovaj postupak je neinvazivan, brz i obično traje samo nekoliko minuta po oku. Pacijentima se daje lokalna anestezija kako bi se osigurala njihova udobnost tokom postupka.

Postoji li više od jedne metode laserskog skidanja dioptrije?

Da, postoji nekoliko različitih metoda laserskog skidanja dioptrije, a izbor metode ovisi o specifičnim potrebama i karakteristikama svakog pacijenta. Dvije najčešće korištene metode su LASIK i PRK.

LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis): LASIK je najpopularnija metoda laserske korekcije vida. Kod ovog postupka, kirurg stvara tanku “flap” (nalik na poklopac) na površini rožnice pomoću mikrokeratoma (mehanički instrument) ili femtosekundnog lasera. Zatim se unutar flap-a koristi hladni laser kako bi se oblikovala rožnica ispod, čime se ispravlja dioptrija. Prednost LASIK-a je brži oporavak i manje nelagode nakon postupka.

PRK (Fotorefraktivna Keratektomija): PRK je starija metoda laserskog skidanja dioptrije u kojoj se vanjski sloj rožnice uklanja kako bi se omogućilo pristup dubljim slojevima. Nakon toga, koristi se laser za oblikovanje rožnice. PRK ima duže razdoblje oporavka u usporedbi s LASIK-om, ali se često preporučuje pacijentima s tankom rožnicom ili drugim specifičnim uvjetima.

Je li laserska korekcija vida sigurna?

Lasersko skidanje dioptrije je visoko siguran postupak kada se provodi od strane iskusnih i obučenih oftalmologa. Međutim, kao i kod svake kirurške intervencije, postoje određeni rizici i nuspojave koje pacijenti trebaju uzeti u obzir. Važno je napomenuti da su ozbiljne komplikacije izuzetno rijetke. Većina pacijenata postiže izvanredne rezultate i značajno poboljšava svoj vid bez daljnjeg nošenja naočala ili leća. Jako je bitno prije svega napraviti pregled očiju.

Detaljni očni pregled je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste što bolje vidjeli te kako bi vaše oči ostale zdrave. Milijuni ljudi svake godine imaju problema s gubitkom vida. Neki od tih problema mogu prouzrokovati stalan gubitak vida te čak i sljepoću, dok ostali problemi mogu biti lako tretirani putem naočala i kontaktnih leća.

Paketi ušteda za korekciju vida

Optical Express nije samo klinika za korekciju vida i očne zahvate, već i mjesto gdje se izgrađuje povjerenje i brine o pacijentima. Stručni tim i posvećenost najnovijoj tehnologiji osiguravaju da svaki pacijent dobije vrhunsku skrb i izvanredne rezultate. Sada je i sam zahvat puno jeftiniji nego prije, a uštede su još veće uz pakete za korekciju vida! U studiji provedenoj na 190.231 pacijenata Optical Express grupe s najčešćim dioptrijama koje se skidaju, 99,2% pacijenata postiglo je stopostotni vid nakon zahvata.

Od laserske korekcije do operacije sive mrene i zamjene očne leće, Optical Express pruža sveobuhvatnu skrb za vaše oči kako biste mogli uživati u jasnom i oštrim vidom te živjeti život punim plućima.

Za sve informacije i pitanja možete kontaktirati polikliniku na info@opticalexpress.hr ili ih možete nazvati na broj telefona 01 5625 450.

0 Shares
Oglas
Autor

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button