Zašto bolje vidim kada pritisnem očne jabučice?

Poštovanje, imam isti problem s očima od 15. godine. Prije toga sam bio odličan učenik. Upisao sam gimnaziju i prvi razred opće gimnazije sam također prošao s odličnim. Također sam imao i dobre rezultate na natjecanjima iz biologije. Ostala tri razreda sam imao velike poteškoće u školi. Prakticirao sam učenje kasno uvečer pod lampom. Pred kraj prvog razreda srednje škole uočio sam probleme. Percepcija mi se osjetno smanjila. Više nisam imao sposobnost fotografskog pamćenja. Otežano percipiram i na blizinu i na daljinu. Od tad do sada imao sam više oftalmoloških pregleda i promijenio više naočala. Nijedne od njih nisu riješile moj problem. Uvijek mi dijagnosticiraju dioptriju između -0.50 do 0.75 i astigmatizam. Nekako imam osjećaj da mi je vid rijedak. Nekako imam osjećaj da mi se oči tresu, iako mi liječnik opće prakse to negira. Koristio sam tzv. rupičaste naočale, godinama sam radio vježbe za oči, umjetne suze, pazio na osvjetljenje, pazio na unos vitamina, minerala i antioksidanska. Kolika je mogućnost da se tu radi o nekom poremećaju psihe vezane za moje oči? Također, zašto osjetim bolji vid (onakav kakav tražim) kad lagano prislonim prste na vanjske kuteve očne jabučice. Kao da se tada i vid smiri. Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

bolji vid kad pritisnem oči, bolje vidim kada pritisnem očne jabučice
Dean Šarić
Poštovani,

što se pritiska i poboljšanja vida na pritisak radi riječ je vjerojatno o astigmatizmu koji treba korigirati, no to nebi smio biti ozbiljan problem osim ako se ne radi o početnoj ektaziji (keratokonusu), što treba isključiti. Ostali što navodite nije u domeni oftalmologa.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 3 =

Back to top button