Visoka dioptrija i pojava floatersa u očima – molim mišljenje?

Dragi doktore, puno mi bi značio vaš odgovor. Naime, u travnju ove godine nakon problema u vidnom polju (slijepe mrlje od 20 minuta nakon kojih su išle migrene), dobila sam hitan uput od liječnika opće prakse za oftalmologa, jer se sumnjalo na ablaciju retine. Ipak, odmah po širenju zjenica i pregledu oba dijela oka doktorica mi je rekla da su oči zdrave, osim što imam jako visoku miopiju (-9.50 i -10.50). Oduvijek sam imala sitne mušice/točke/floaterse, ali sam joj tada to zaboravila spomenuti. Neurolog mi je na kraju dao dijagnozu migrene sa aurom i istu sam imala još 2x od tada, dakle sa slijepom mrljom i jakom migrenom nakon. Uvijek se jako uplašim, jer sam jako slaba na svoje oči. Čini mi se da su se od tada od pregleda floatersi malo povećali i često ih primjećujem kad gledam u bijelu površinu ili telefon.

Čini mi se i da kad uvečer gledam ka većem broju automobila koji mi idu u susret, kao da mi smetaju njihovi farovi. Od njih mi malo zasija pred očima u vidu svjetlosnih točaka kad gledam direktno njih. Kao kada bi gledali u flash bljeskalicu. Više ne znam je li ovo psihološki, ali se neizmjerno bojim da imam ablaciju retine. Što vi mislite? I je li moguće da se to desi 7-8 mjeseci od pregleda gdje je rečeno da je sve odlično? Znam da ne možete dati svoje mišljenje ovako, ali molim vas barem za mišljenje na osnovu ovoga što sam vam rekla. Mnogo bi mi značilo. Inače zaista super i kristalno jasno vidim s kontaktnim lećama.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

visoka kratkovidnost i floatersi
Dean Šarić
Poštovana,

ovdje govorimo o dva različita problema: jedno su migrenozne glavobolje koje su neurološki problem i liječe ga neurolozi, svjetlosni fenomeni su samo početni simptom. Drugi je problem visoka kratkovidnost koja ide sa nitastim opacitetima u staklovini (floateri). Potreban je oprez kod ovih simptoma, ovo što navodite je u principu bezazleno, no naglo pogoršanje koje pacijenti opisuju kao naglo množenje “floatera”, paučina, svjetlaci i sl., mogu biti prethodnica ozbiljnih problema na očnoj pozadini, stoga ako ih primjetite odmah se javite oftalmologu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 5 =

Back to top button