Što je uzrok čestog blefarokonjunktivitisa?

Poštovani, prije tri mjeseca dijagnosticiran mi je blefarokonjunktivitis, dobila sam Tobrex kapi koje mi nimalo nisu pomogle, nakon toga sam dobila dvoje kapi koje su mi pomogle, no ponovno su mi se vratili simptomi dolaskom hladnog vremena i jakog vjetra. Dobila sam Maxitrol mast i kapi, ali ne primijetim značajnije poboljšanje. Uz to primjenjujem terapiju sa toplim oblozima i baby šamponom, kao i masažom kapaka, te Systane ultra umjetnim suzama. Stvar je u tome da me oči jako peku, kapci su mi otečeni uglavnom ujutro, poslije se stanje malo popravi iako mi ponekad cijeli dan ostane otečen i crven rub kapka (dio prema nosu, samo desno oko), ponekad imam ljuskice po kapku ali ne u pretjeranoj količini. Cijelo vrijeme mi je desno oko puno gore, boli me iza oka i osjećam neku toplinu u oku. Na tom oku mi je dijagnosticirana diskretna hiperemija i to mi stvara osjećaj žuljanja. Oči mi nisu crvene pa mi nije jasno kako imam konjunktivitis. Inače imam osjetljive oči i stanje mi se uvijek pogorša u vrijeme grijanja i suhog zraka. Doktorica mi je rekla da je moguće da je cijelo to stanje krenulo od suhog oka, ona sumnja da možda imam Sjogrenov sindrom, a i u obitelji imam tu bolest. Napominjem da su rezultati TBUT testa više od 15s. Da li je moguće da je suho oko uzrok tih tegoba i može li bol iza oka biti znak nekog oštećenja oka ili povišenog očnog tlaka? Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

česti blefarokonjunktivitis
Dean Šarić
Poštovana,

bol iza oka vjerojatno nema veze sa cijelom pričom. Kronični blefaritis može biti zbog sklonosti čestim infekcijama, ali i zbog kronično suhog oka. To treba razriješiti i krenuti sa ciljanom terapijom. U oba slučaja pripremite se na dugotrajno liječenje.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 × tri =

Back to top button