Savjetujete li operaciju keratokonusa i je li bolest nasljedna?

Poštovani, obraćam vam se sa molbom da mi odgovorite na par pitanja vezanih za bolest keratokonus. Moj prijatelj boluje od te bolesti pa me zanima da li je moguće da dođe do potpunog gubitka vida? Njegova trenutna dioptrija je na jedno oko -7 dok na drugo +7. Na jednoj klinici su mu savjetovali da uradi operaciju kada napuni 23 godine da “zamrzne rožnice”, kao da se bolest ne širi do 30 i neke godine, do kad se oko razvija. Rekli su da su šanse 50:50. Da li Vi u tome slučaju savjetujete operaciju i da li je ova bolest nasljedna, odnosno da li znači ako on ima ovu bolest da će je imati i djeca? Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

keratokonus operacija nasljeđe
Dean Šarić
Poštovana,

svakako treba učiniti crosslinking što prije, nikakvo čekanje 23 i slično. Bolest je dijelom nasljedna, djeca mogu ali i ne moraju imati keratokonus.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest − 16 =

Back to top button