Kako liječiti ekstremnu suhoću oka?

Poštovani, već godinama me jako žulja i grebe u očima, nema sekunde u danu kad mi je sve u redu. Volio bih to opet osjetiti. Doktori mi govore da masiram kapke i da kapam kapi, ali meni to uopće ne pomaže. Kad masiram kapke jako mi se zacrvene, nateku, izgledam kao da sam plakao 2 dana nakon toga, a trebao bi to radit 3-4x dnevno. Uopće mi ne bude bolje od toga, nego me čak još više žulja. Malo mi bude bolje kad vatu umočim u otopinu, šampon voda 1/10, i operem kapke. Bio sam kod privatnika, ne mogu bit siguran da nije htio samo izvući novac. Pritiskao mi je malo kapke i onda gledao kroz neku spravu i kaže kao, sve mrtvo, zapaljeno ili što već, kao ovo još nisam vidio. Početkom godine su mi napravili neke kapi iz krvi i 2-3 mjeseca nakon terapije mi je bilo odlično. Nekad malo protrljam lagano ako me zažulja i super, ali onda opet po starom nakon 2-3 mjeseca. Neki koji imaju jako suho oko kažu da ne mogu pustit suzu, jako im je mutan vid, ali ih ne žulja. Meni nije mutan vid, mogu pustit suzu, ali eto jako me žulja. Također me i pecka nekad, baš osjećam kao da oko nije zaštićeno. Molim Vas dajte mi neki savjet, bio bih jako zahvalan.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

suhoća očiju liječenje, liječenje suhoća oči
Dean Šarić
Poštovani,

najvjerojatnije je riječ o ekstremnoj suhoći oka kombiniranom s kroničnom upalom vjeđa koje zahtijeva praktično doživotno liječenje. Potreban Vam je oftalmolog iskusan u tom području i ne računajte da se problem može jednostavno riješiti. Umjetne suze, gelovi, masti, ciklosporinske kapi, suzni čepići, kapi od autolognog seruma, liječenje blefaritisa – samo su različiti načini ublažavanja tegoba. Potrebno je naravno naći terapiju optimalnu za Vas, no taj postupak liječenja mora voditi oftalmolog.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Nakon operacije glave 1999 god ostala mi je poreza lica i lijevog oka.nedavno sa primila boteks radi titraja slike i od tada ne mogu spuštati kapak.oko upaljenom crvenilom i sa bolom.Propisali su mi krvni serum, kapi sastane ultra i cornelegel.Crvenilo i bol oka ne prestaje a spuštanje kapka i dalje blokirano. Mislim da je ovo sve posljedica ulicama boteksa. Šta preuzeti da problem riješim?

  1. Poštovana,

   vrlo ozbiljna situacija koja zahtijeva intenzivno kapanje i zatvaranje oka
   vlažnom komoricom. Oko mora cijelo vrijeme biti zaštićeno. Ukoliko to nije
   dovoljno može se privremeno operativno zatvoriti vjeđni rasporak. Stanje
   shvatite ekstremno ozbiljno.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedamnaest − 8 =

Back to top button