Ima li smisla raditi vježbe za slabovidno oko?

Poštovani, imam 16 godina i naočale nosim već od ožujka ove godine. Na skriningu u školi mi je otkriveno da ne vidim na desno oko. Dakle vidim samo prva dva reda na tablici, tako da mi je dioptrija 2,25 i -1 cilindri. Na lijevo oko odlično vidim, tu mi je dioptrija 0,75 samo da bi bilo uravnoteženo. Doktorica mi je rekla da radim vježbu jednu svaki dan. Kaže da držim zavoj najmanje 4h na boljem oku tj. lijevom, da bi time naprezala drugo oko, jer je ono kao cijelo vrijeme lijeno bilo. Htjela bih Vas pitati da li je ta vježba ispravna, ako da, hoće li mi se time ikada vid popraviti? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

vježbe slabovidnost, vjezbe slabovidno oko
Dean Šarić
Poštovana,

mislim da je prekasno za tu vrstu vježbe. Vjerojatno je riječ o plus dioptriji koja je i bitno veća (to se treba utvrditi širenjem zjenica). Maksimalna korekcija kontaktnim lećama i kasnije laserskim zahvatom riješiti će problem “nekorištenja” slabovidnog oka. Poboljšanje vida nije više moguće. Ideja je zaustaviti daljnji pad vine oštrine slabovidnog oka.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − petnaest =

Back to top button