Dijagnoza chordeolum i otok cijelog kapka?

Poštovani, unazad više od 2 godine imam velikih problema s očnim kapcima, češće na lijevoj nego na desnoj strani, i češće na gornjem nego na donjem kapku. Na kapku se pojavi promjena, koja je crvena, bolna, otečena, koja se vremenom uveća. Poslije svakog javljanja oftalmologu, dobivala sam istu dijagnozu, chordeolum. Imala sam 6 operacija gdje je ta promjena uklanjana, a poslije posljednje, koja je bila prije godinu i pol dana, uklonjena promjena je navodno poslana na patohistološke i mikrobiološke analize. Prema riječima liječnika, nije pronađena nikakva bakterija, dok mi rezultati patološkog nalaza nisu rečeni. Pretposljednja ovakva epizoda se dogodila u studenom 2015. godine, kada sam dobila lokalno injekciju kortikosteroida, i tjedan dana nakon toga se promjena povukla. Međutim, posljednji put promjena se javila na gornjem i donjem kapku istovremeno, prije 5 tjedana, kada sam dobila terapiju u vidu antibiotskih masti (Tobradex 3x dnevno) nakon čega se povlači samo promjena na donjem kapku, dok promjena na gornjem kapku ostaje, a ja iz straha ne odlazim liječniku. Poslije mjesec dana, primjećujem otok cijelog kapka, koji je raširen i bolan i crven. Od oftalmologa dobivam sljedeću terapiju: Panklav 3X1, Hydrocortison mast za oči 4x dnevno, unutar oka i preko zahvaćenog kapka, Tobradex mast za oči 5x dnevno, samo unutar oka, Sulfacetamid kapi za oči, 20%, 5x dnevno po jedna kap, uz napomenu da se ukoliko dođe do negativne dinamike javim liječniku. Na toj sam terapiji od četvrtka (do danas 6 dana). Primjećujem promjene u vidu lokalizacije samog procesa na kapku, crvenilo i dalje postoji, ali otok više nije toliko raširen na kapak kao prije terapije. Međutim, od ovog jutra, primjećujem pojavu blagog otoka na cijeloj polovini lica, koji je praćen blagom utrnulošću. Nemam povišenu tjelesnu temperaturu. Da li je to negativna dinamika, i da li je potrebno da se obratim liječniku? Zamolila bih Vas, ukoliko ste u mogućnosti da bilo što zaključite iz ovoga što sam Vam napisala, za Vaše mišljenje, da li se uopće radi o chordeolumu i što bi još moglo da se uzme u obzir? Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

chordeolum, otok kapka
Dean Šarić
Poštovana,

kod Vas je očito riječ o sklonosti upalama vjeđa koje se dalje kompliciraju. To stanje zahtijeva dugotrajno liječenje oftalmologa, no svakako treba učiniti i dalje pretrage da se isključe sistemske bolesti (dijabetes i druge). Chordeolum vjerojatno jest dijagnoza, no kod takvih kroničnih upala treba voditi računa o mogućem razvoju nekog opasnijeg procesa uslijed dugotrajne upale (zato je rađena patohistološka analiza). Iz navedenog imam dojam da je praćenje korektno, a svakako se javite liječniku zbog ovih novonastalih promjena.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Imam veliki problem sa desnim oko. Pre oko dva meseca pojavilo mi se nešto ispod donjeg kapka, nalik čmičku. Stavljala sam toplu kamilicu i nisam ništa uzimala. Prošlo je za četiri do pet dana. Pre dva-3 dana šojavilo mi se isto to, na istom mestu. Pročitam da treba da se piju antibiotici da se ne bi čmičak vratio, pa tako i uradim. I sad su mi se na gornjem kapku pojavile četiri male žućkaste izrasline, ne znam ni kako da ih nazovem. Šta je u pitanju?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest − 5 =

Back to top button