Da li je spavanje s kontaktnim lećama štetno?

Dragi dr. Šarić, nosim leće već nekoliko godina i sasvim mi odgovaraju, čak možda i previše – naime, prvo sam ih jednom zaboravila skinuti i zaspala sam s njima. Ujutro su mi oči bile malo krmeljavije, ali ništa strašno. Onda sam još jednu večer zaboravila skinuti ih, pa su mi sljedeće jutro bile malo manje krmeljave oči. I tako, malo-pomalo, moje su se oči potpuno priviknule na leće, a kad sam čula da postoje leće koje se ne skidaju nikako, tako sam ih i ja prestala skidati – jedino što sam promijenila jest da sad uzimam one što kraće traju, tj. dva mjeseca i promijenim ih kad se počnu mutiti. Tako radim već barem dvije godine i nisam imala nikakvih problema, ali kome god to kažem, gleda me kao da sam najneodgovornija osoba na svijetu, pa me zanima – može li mi to zaista štetiti i na koji način? Ili ih ipak mogu nastaviti nositi ovako (što ima puno prednosti, kao gledanje TV-a iz kreveta, čitanje pred spavanje, o “blagodatima” kad zaspim pred računarom da i ne govorim…). Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dean šarić, spavanje s lećama štetnost
Dean Šarić
Poštovana,

svakako nemojte zloupotrebljavati leće koje nisu za konstantno nošenje. Postoje leće koje se nose do mjesec dana bez skidanja no neka Vam ih preporuči Vaš kontaktolog. Ove leće nisu štetne za oči iako izvjestan rizik ipak postoji.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 + šesnaest =

Back to top button