Blještavilo pred očima i bolovi

Cijenjeni doktore, najljubaznije Vas molim da mi pomognete oko tumačenja nalaza i uopće da mi date Vaše stručno mišljenje za slučaj koji ću Vam navesti. Naime, radi se o mojoj majci koja je 1953. godište. U posljednje vrijeme je zbog pada u nesvijest radila neke pretrage i otkrili su joj epilepsiju (nikada nije imala klasični epi napad). Sada je na terapiji, ali problem joj se javio i u očima. Osjeća stalno blještavilo pred očima i u tom trenutku mora protrljati oči da bi povratila jasniji vid. Uz to ima bolove u očima. Kod oftalmologa (na običnom pregledu) nije uočeno ništa značajno, pa ju je dr. uputila na kliniku u Beograd na detaljnije pretrage. (Željela je utvrditi da li smetnje dolaze od očiju ili je nešto ”iz glave”). Jučer je bila na pregledu na klinici u Beogradu i nalaz je sljedeći:

VOD SPH – 0,75% = 0,8
VOS CYL – 0,75*180= 0,8

TONOMETRIJA KONTAKTNI

DESNO OKO: 18mmHg
LIJEVO OKO: 18mmHg

GONISKOPIJA: ugao otvoren po C/AC odnosu prednji segment: oko mirno, optičke medije providne zadnji segment:
OD: pno C/D bleđa temporalno C/D = 0,5 makula i k.sudovi b.o.
OS: pno C/D = 0,4 nešto bleđa u temporalnom delu makula b.o.

Dijagnoza: OU GLAUCOMA IN OBS

Savet: Uraditi dnevni profil IOp-A
Kontrolno vidno polje II OCT pno za 3 mjeseca pa odlučiti da li da se započne sa terapijom.

Terapija: nema

Komentar: KVP OS: prestenast skotom sa paracentralnim skotom OD: promjene blaže u odnosu na lijevo oko OCT: OU RNFL OD 82 OS 81

Hvala i lijep pozdrav.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Blještavilo pred očima i bolovi
Dean Šarić
Poštovana,

ništa opasno, sumnja na početni glaukom. Potrebno je držati se navedenih pretraga da se utvrdi da li je riječ o glaukomu ili ne, te da se po potrebi uvede terapija. Navedeno svakako nije uzrok subjektivnim tegobama jer tipično kronični glaukom ide bez simptoma.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + jedanaest =

Back to top button