ODM 5® oftalmološka otopina i mast za smanjenje edema rožnice

ODM 5® oftalmološka otopina preporučuje se za smanjenje edema rožnice: edema uzrokovanog distrofijom rožnice, posttraumatskog edema i edema nakon kirurškog zahvata. Edem rožnice karakterizira višak tekućine u rožnici.
0 Shares

ODM 5® oftalmološka otopina izvlači višak tekućine iz rožnice osmotskim učinkom, omogućujući rožnici da povrati normalno stanje hidratacije na kratko vrijeme. Na ovaj način ODM 5® oftalmološka otopina sudjeluje u poboljšanju kvalitete vida. ODM 5® mast privremeno ublažava edem rožnice, tako da izvlači tekućinu iz rožnice kako bi se smanjilo oticanje i nelagoda povezana s edemom.

Hidratacija rožnice - osjetljiva ravnoteža

Endotelna distrofija (Fuchsova distrofija)

Fuchsova distrofija
Foto: Fuchsova distrofija
Cornea guttata
Foto: Cornea guttata

Fuchsova distrofija je prvi uzrok endotelne dekompenzacije. To može biti zbog ubrzanog starenja endotela, što je nasljedno.

Oštećenje rožnice manifestira se ispupčenjima u obliku kapljica (guttata) u Descemetovoj membrani i gubitkom gustoće endotelnih stanica. Što dovodi do hiperhidratacije rožnice (stromalne zatim epitelne) i bulozne keratopatije.

Fuchsova distrofija je progresivna bolest koja obično počinje nakon 40. godine života. Češća je i izraženija kod žena. Bolest se može pogoršati traumom, operacijom, izlaganjem toksinima i infekcijama. Nije poznato je li kornealna gutata, koja nije jako progresivna, entitet koji se razlikuje od Fuchsove distrofije.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Endotelna distrofija

Epitelna distrofija

Epitelna distrofija
Foto: Coganova distrofija

Distrofija rožnice je najčešće bilateralna (+ 2% populacije). Uzrokovana je abnormalnošću epitelne bazalne membrane koja stvara intraepitelna proširenja s ponavljajućom erozijom zbog slabog prianjanja epitela.

Počinje u adolescenciji. Hipotoničnost suza kod bulozne keratopatije dovodi do epitelnog edema koji može dovesti do stvaranja mjehurića.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Epitelna distrofija učinci ODM 5

Operacija katarakte i edem rožnice

Postoperativni edem rožnice
Foto: Postoperativni edem rožnice

Operacija katarakte najčešći je oftalmološki zahvat. Promjene u kirurškim tehnikama omogućile su veliko smanjenje rizika povezanih s zahvatom, no sve endovaskularne operacije rezultiraju agresijom endotelnih stanica.

Veća je vjerojatnost da će implantati u prednjoj sobici uzrokovati oštećenje endotela. Postoperativni edem rožnice može biti lokaliziran ili raširen, stromalni i/ili epitelni. Trajni edem rožnice uzrokovan pseudofakijom je komplikacija koja može biti onesposobljujuća i još uvijek je glavna indikacija za keratoplastiku.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Operacija katarakte edem učinci ODM 5

Transplantacija rožnice i edem rožnice

Transplantirana rožnica
Foto: Transplantirana rožnica

Transplantacija rožnice zamjenjuje bolesnu, neprozirnu rožnicu zdravom, prozirnom rožnicom. U slučaju ireverzibilne endotelne dekompenzacije, transplantacija rožnice osigurava novi sloj endotelnih stanica sposobnih vratiti i održati prozirnost rožnice.

Rožnica je gusto, avaskularno vezivno tkivo s niskim staničnim sadržajem, pa je stopa uspješnosti transplantacije dobra. Što je kraće vrijeme prije operacije bio prisutan stromalni edem, veće su šanse za dobru prognozu.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Edem nakon transplantacije rožnice učinci ODM 5

Recidivna keratalgija

Keratalgija
Foto: Keratalgija

Bolest sama po sebi u kojoj površina epitela postaje neravna s lokaliziranim područjima edema. Ponavljajuće erozije nastaju zbog gubitka prianjanja strome na epitel rožnice.

Kada je patologija posljedica traume, prianjanje epitela ožiljka je oslabljeno jer se bazalni sloj i hemidesmosomi ne obnavljaju. Erozije nastaju odvajanjem epitela pri otvaranju kapaka.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Recidivna keratalgija učinci ODM 5

Ne-perforirajuća ozljeda oka

Neperforirajuća trauma oka
Foto: Neperforirajuća trauma oka

Ozljede očne jabučice predmetima poput balona ili čepa od šampanjca mogu dovesti do edema rožnice. Što je manji volumen predmeta, veća je šteta na očnoj jabučici. Modrice mogu zahvatiti prednji i stražnji segment oka. Ako je endotel značajno oštećen, postoji rizik od trajnog edema rožnice i bulozne keratopatije.

Terapeutski učinci ODM5 proizvoda

Neperforirajuća ozljeda oka

0 Shares
Oglas
Autor

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

6 + 9 =

Back to top button