Zašto oko ne podnosi leće nakon konjuktivitisa?

Poštovani, molim za Vaše mišljenje: kontaktne leće nosim već jako dugo – 27 godina, od toga prvih desetak godina tvrde, a ostatak meke. Oba puta sam ih dobila u Zagrebu, tadašnjoj Vinogradskoj bolnici, a redovne preglede obavljam u Bihaću. Svih ovih godina nisam nikad imala bilo kakav problem s lećama, ali sam ih nosila po cijeli dan, vadila samo za spavanje i vrlo rijetko nosila naočale. Nedavno sam, prvi put u životu, imala konjuktivitis koji je trajao skoro mjesec dana, međutim kad sam stavila leće nakon što sam ozdravila, jedno oko me „žulja“ i boli, tako da već tri mjeseca nosim samo naočale. Zanima me da li je moguće da je nakon dugotrajnog i neprestanog nošenja leća došlo do toga da oko to više ne dozvoljava iz nekog razloga? Na koji način se to može pouzdano utvrditi, kojim pregledom, a posebno me zanima da li ću moći ponovo nositi leće, bar nakon nekog vremena „odmora“ od njih? Cijelo vrijeme dioptrija je nepromijenjena (-4,5 na oba oka). Nekako pretpostavljam da sam ih ipak trebala nositi manje, odnosno više kombinirati s naočalama, ali mi to nitko nije preporučio, a vjerujem da ne bih ni poslušala, jer zaista nikakav problem svih ovih godina nisam imala s nošenjem leća. Molim vas za odgovor i srdačno se zahvaljujem!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

leće nakon konjuktivitisa, konjuktivitis kontaktne leće
Dean Šarić
Poštovana,

treba vidjeti da li je problem u leći ili oku, to možete utvrditi jedino oftalmološkim pregledom. Ne vidim razloga da kada se problem riješi ne bi mogli nositi leće kao prije.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri + 10 =

Back to top button