Brine me vraćanje dioptrije nakon laserskog zahvata?

Poštovani dr. Šarić, naočale nosim od svoje 11. godine. Od 14-15. godine sam intenzivno nosio leće, prvo meke, pa nakon toga duži period polutvrde. Tokom nošenja mekih leća, dioptrija mi je konstantno rasla svakih 1-2 godine. Prebacivanjem na polutvrde taj rast dioptrije se je drastično zaustavio / usporio. Međutim, nakon cca 8-10 godina nošenja polutvrdih leća, oči su mi počele “odbacivati” leće, lučeći nešto što bi prljalo leće, i jednostavno osjećao sam ogroman pritisak nakon što bi stavio leće u oči (bez obzira na marku ili tip leća). Nakon toga sam počeo opet nositi naočale, koje nosim sada već zadnjih par godina. Također sam i s naočalama imao pritisak kada sam ih koristio za rad na kompjutoru (cca -3.5 dioptrija). Taj pritisak je nestao kada sam kupio obične jednostavne naočale s dioptrijom -2 za rad na blizinu. Jednodnevne meke kontaktne leće koristim 2-3 puta tjedno prilikom odlaska u teretanu na par sati. S tim nemam problema. Međutim, ako radim na kompjutoru s lećama (rad na blizu), pritisak se vrati. Da koristim manju dioptriju leća za rad na blizinu pretpostavljam da pritiska ne bi bilo. Međutim, tada ne bi mogao vidjeti adekvatno na daljinu.

Dioptrija mi je stabilna već cca 5-6 godina (-3.25;-3.50), s tim da mi je prije 1-2 godine oftalmolog detektirao povećanje te dao naočale s dioptrijom -4.00;-3.75. S obzirom da sam osjećao prevelik pritisak prilikom nošenja tih naočala i možda pre-korekciju, vratio sam se korištenju starih naočala, s kojima možda ne vidim sasvim savršeno na daljinu, ali vidim dovoljno dobro.

U zadnje vrijeme razmišljam o laserskom uklanjanju dioptrije, no budući da 90% dana provedem pri radu na blizinu (na računalu) brine me potencijalno vraćanje dioptrije nakon laserskog uklanjanja, i nemogućnost ponavljanja operacije, odnosno trajno stanjivanje rožnice? Ispričavam se unaprijed na podužem objašnjenju. Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

vraćanje dioptrije nakon laserskog zahvata, vraćanje dioptrije nakon lasera
Dean Šarić
Poštovani,

kod Vas postoji nekoliko problema. Prvo trebalo bi naći uzrok zbog čega ste morali prestati nositi polutvrde leće. Što se dioptrije tiče mislim da je tu previše lutanja i da treba napraviti skijaskopiju (objektivno određivanje dioptrije) i riješiti dioptrijske dileme. Što se lasera tiče povratak dioptrije je moguć samo u prvih mjesec dana postoperativno. Ako se to i dogodi riječ je o 5 do 10% početne dioptrije i može se dokorigirati tri mjeseca iza zahvata. Dokorekcija je besplatna. Naknadnog povratka dioptrije neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovani, prilikom skidanja dioptrije laserom povratak dioptrije je moguć, radio sam zahvat SKLEROPLASTIKA 1998g,te 1999 lasik skidanje dioptrije – 8,7 na 0,5 te postepeno povećanje kroz 19 godina na – 4,25 lijevo i – 3,75 desno oko, moje pitanje zašto se dioptrija vraća pošto ste rekli da se poslije lasera ne može vratiti, te da li je pametno raditi još jedanput skidanje dioptrije, hvala

  1. Poštovani,

   obzirom da je riječ o prethodnoj skleroplastici moguće je da je riječ o takozvanoj malignoj kratkovidnosti. Navedeni izraz nije primjeren jer nema riječi o malignitetu – zloćudnoj bolesti, no kod takve kratkovidnosti riječ je o konstantnom rastu dioptrije zbog izbočenja stražnjeg pola oka. Ukoliko
   je riječ o navedenom do danas ne znamo način kako zaustaviti rast dioptrije, odnosno rast izbočenja stražnjeg dijela oka. Ako se izvodi laserski zahvat na tim pacijentima potrebno ih je prethodno upozoriti na mogućnost navedenog
   pogoršanja dioptrije, a navedena patologija se lako može dokazati ultrazvukom.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

9 + trinaest =

Back to top button