Brine me vraćanje dioptrije nakon laserskog zahvata?

Poštovani dr. Šarić, naočale nosim od svoje 11. godine. Od 14-15. godine sam intenzivno nosio leće, prvo meke, pa nakon toga duži period polutvrde. Tokom nošenja mekih leća, dioptrija mi je konstantno rasla svakih 1-2 godine. Prebacivanjem na polutvrde taj rast dioptrije se je drastično zaustavio / usporio. Međutim, nakon cca 8-10 godina nošenja polutvrdih leća, oči su mi počele “odbacivati” leće, lučeći nešto što bi prljalo leće, i jednostavno osjećao sam ogroman pritisak nakon što bi stavio leće u oči (bez obzira na marku ili tip leća). Nakon toga sam počeo opet nositi naočale, koje nosim sada već zadnjih par godina. Također sam i s naočalama imao pritisak kada sam ih koristio za rad na kompjutoru (cca -3.5 dioptrija). Taj pritisak je nestao kada sam kupio obične jednostavne naočale s dioptrijom -2 za rad na blizinu. Jednodnevne meke kontaktne leće koristim 2-3 puta tjedno prilikom odlaska u teretanu na par sati. S tim nemam problema. Međutim, ako radim na kompjutoru s lećama (rad na blizu), pritisak se vrati. Da koristim manju dioptriju leća za rad na blizinu pretpostavljam da pritiska ne bi bilo. Međutim, tada ne bi mogao vidjeti adekvatno na daljinu.

Dioptrija mi je stabilna već cca 5-6 godina (-3.25;-3.50), s tim da mi je prije 1-2 godine oftalmolog detektirao povećanje te dao naočale s dioptrijom -4.00;-3.75. S obzirom da sam osjećao prevelik pritisak prilikom nošenja tih naočala i možda pre-korekciju, vratio sam se korištenju starih naočala, s kojima možda ne vidim sasvim savršeno na daljinu, ali vidim dovoljno dobro.

U zadnje vrijeme razmišljam o laserskom uklanjanju dioptrije, no budući da 90% dana provedem pri radu na blizinu (na računalu) brine me potencijalno vraćanje dioptrije nakon laserskog uklanjanja, i nemogućnost ponavljanja operacije, odnosno trajno stanjivanje rožnice? Ispričavam se unaprijed na podužem objašnjenju. Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

vraćanje dioptrije nakon laserskog zahvata, vraćanje dioptrije nakon lasera

Dean Šarić

Poštovani,

kod Vas postoji nekoliko problema. Prvo trebalo bi naći uzrok zbog čega ste morali prestati nositi polutvrde leće. Što se dioptrije tiče mislim da je tu previše lutanja i da treba napraviti skijaskopiju (objektivno određivanje dioptrije) i riješiti dioptrijske dileme. Što se lasera tiče povratak dioptrije je moguć samo u prvih mjesec dana postoperativno. Ako se to i dogodi riječ je o 5 do 10% početne dioptrije i može se dokorigirati tri mjeseca iza zahvata. Dokorekcija je besplatna. Naknadnog povratka dioptrije neće biti.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express skidanje dioptrije ljetna akcija


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!