Visoka dioptrija i meke kontaktne leće

Poštovani, naočale nosim oko 20 god. Počelo je sa dioptrijom +2.00 na oba oka da bi se poslije povećavala i usporedno ubacivao minus. Sad je moja dioptrija slijedeća; desno oko: -2,00 sa +4,75, lijevo oko: -1,50 sa +3,00. Ja sam odavno imala želju nositi leće i kupovala ih ali ih nisam mogla podnositi pošto se za tu dioptriju nisu radile meke već samo polutvrde koje su me jako žuljale. Kako je tehnika napredovala ja sam uspjela naručiti meke torične leće koje se samo rade za godinu dana jedan par i dosta su skupe. Ja njih super podnosim što se tiče ugodnosti nošenja ali me interesira (jer i to mi kažu neki stariji doktori) što moj vid nije baš savršen kao sa naočalama. Često imam zakrivljenu sliku koja nije zbog suhoće oka jer ja stavim kapi i vid nije mutan, ali mi npr. slova i slika nije jasna pa tada dosta trepćem i treba neko vrijeme proći pa mi se vrati slika opet a često sam za volanom pa mi nije baš ugodan osjećaj. Ja imam i na leći neki kao zarez koji moram prilikom stavljanja paziti da mi je u oku kao kazaljka na 6h radi tog nekog kuta i vodim o tome pažnju ali ništa. Meni su rekli da su mi meke leće napravili baš u toj dioptriji ali mi neki doktori kažu da ne mogu meke tako napraviti već moraju taj plus prebaciti u minus što je kao isto ali kad bi takvu dioptriju stavila prilikom pregleda za naočale ne bi baš dobro vidjela kao sa ovom svojom jer sam se na nju od početka navikla. Mene konkretno interesuje slijedeće pošto imam želju nositi leće ali da dobro vidim:

1. Je li ja na tu dioptriju mogu nositi meke leće?
2. Da li meni ipak kad se prave taj plus prebace u minus?
3. Je li se samo za tu dioptriju rade godišnje leće i koliko kod vas
one koštaju?

Htjela bi samo vaše stručno mišljenje pošto nisam baš zadovoljna a imam želju da ih nosim. Hvala puno.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dean šarić, visoka dioptrija kontaktne leće, veliki astigmatizam i leće, cilindri i leće
Dean Šarić
Poštovana,

1. Na tu dioptriju možete nositi kontaktne leće.
2. Leće se u pravilu pišu sa “minus” cilindrom, no to zapravo nije bitno jer se jedna te ista dioptrija mogu izraziti sa plus ili minus cilindrom.
3. Za tu dioptriju rade se samo godišnje leće no Vama bi trebalo ponoviti određivanje leća jer imate previše problema.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Poštovani, kupila sam leće i stakla jer mi se dioptrija promijenila u zadnjih godinu dana. nije mi jasno jeli moguće da na staklima imam dioptriju desno oko -2, a lijevo -1, a leće su mi naručene za oba oka iste sph: -2, cyl :-0,75, os: 180°. Doktorica mi je rekla da imam cilindar samo na desnom oku i sad ne znam jeli moguća da takve leće budu napravljene da odgovaraju iste za oba oka ili je došlo do pogreške? hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

20 + osamnaest =

Back to top button