Kako liječiti upalu očnih kapaka?

Poštovani, molim Vas, pomozite mi savjetom, ili ako postoji neka terapija, a koju još nisam probao. Imam 34 godine, radim kao varioc. Prije 2 g. su mi se na gornjim i donjim kapcima očiju (ispod, na donjoj strani vjeđa) počeli pojavljivati hordeolumi (na nalazima piše chordeolum et chalazion), a kapci naoticali. Liječen sam terapijama Doksiciklina, incizijama i čišćenjima, Tobrexom i Maxitrolom (mast i kapi), umjetne suze (Isopto tears). Nakon više pojavljivanja chalaziona, operacija i liječenja, rekli su mi da više nije preporučljivo rezati kapke da se ne ošteti živac, pa smo pokušali s injekcijom Triamcinolona direktno u vjeđu. Preporučili su mi izbjegavati prašinu, što i pokušavam, koliko je to moguće. Nosim i zaštitne naočale, ali se svako malo opet pojavljuje isti problem. Pokušao sam i s oblozima (čaj kamilice), te pranjem linije trepavica otopinom baby šampona (vatenim štapićem). Evo, ovih dana opet primjećujem da se sprema, kapak mi je bolan i natečen. Malo je toga što nisam pokušao, te Vas molim za savjet, jer mi stvarno već ponestaje ideja i energije. Hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

upala očnih kapaka
Dean Šarić
Poštovani,

kronični blefarokonjunktivitis jedna je od najtvrdokornijih bolesti koja se jako teško liječi. U liječenju treba kombinirati lokalnu antibiotsku i kortikosteroidnu terapiju sa sistemskom i istovremeno provoditi rigoroznu higijenu vjeđa. Za to trebate oftalmologa koji će se imati vremena posvetiti Vašem problemu. Liječenje je dugotrajno i nezahvalno. Nikako ne zaboraviti isključiti sistemne bolesti kao dijabetes, imunodeficijencije, hormonalne poremećaje i drugo.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 + petnaest =

Back to top button