Mogu li bljeskovi u oku biti uzrokovani anksioznošću?

Poštovani doktore, već 6 mjeseci nalazim se pod konstantnim stresom koji je rezultirao raznim simptomima, među kojima je najveći broj oftalmološke prirode.

Naime, sve je počelo trzanjem donjeg kapka lijevog oka, koji se kasnije proširio i na lijevo oko. Zbog koga sam radio MR mozga koja je pokazala uredan nalaz (moj neurolog kaže idealan). Zatim sam primijetio da na desnom oku (na lijevom višestruko manje) imam floaterse koji su bezbojni i o kojima sam čitao da su bezopasni. Međutim nakon nekog vremena kreću blicevi u kutu očiju, problem s fokusiranjem nakon više-satnog korištenja računala, osjećaj stranog tijela u oku itd.

Javio sam se oftalmologu koji je obavio očni pregled sa širenjem zjenica i rekao da je sve u apsolutnom redu i da ne brinem, da je sve to normalno. Za Vas imam jedno pitanje koje se tiče bljeskova u vidnom polju. Zanima me da li mogu biti uzrokovani anksioznošću i da li oni s vremenom prolaze iako su rijetki (jednom u mjesec dana) i kratkotrajni, pozicionirani u kutovima očiju. Također me zanima da li će s vremenom prestati ili je to stanje doživotno? Napominjem da je oftalmolog rekao da je sve u najboljem redu. Unaprijed Vam hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

bljeskovi u oku anksioznost
Dean Šarić
Poštovani,

bljeskovi koje opisujete najčešće su posljedica ablacije staklastog tijela, naime u naglim pokretima lijevo-desno baza staklastog tijela udara u mrežnicu i proizvodi bljeskove. Ako je retina u redu, potrebno je samo praćenje.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 − osam =

Back to top button