Keratokonus i operacija mrene

Poštovani, obraćam Vam se zamolbom jer bih voljela dobiti Vaše cijenjeno mišljenje vezano za moj problem. Od 10-te godine nosila sam naočale i dioptrija se do 20-te godine stalno povećavala i mijenjala, naročito cilindri. Tada mi se stabilizirala na oko -5,50 i cilindri oko -2,00. 1974. godine u Zagrebu na Rebru sam dobila tvrde leće koje sam relativno dobro podnosila sve do druge trudnoće (1982. godine). Leće su mi počele jako smetati (crvenilo i stalne upale) pa sam se željela vratiti na naočale, ali mi oftalmolozi u Šibeniku nikako nisu uspjeli utvrditi dioptriju (dioptron mi je pokazivao dioptriju oko -20,00).

Nakon porođaja i dosta raznih konzultacija oftalmologa utvrđen mi je keratokonus i počela sam nositi silikonske konus leće s kojima sam relativno dobro vidjela, ali su mi s vremenom počele sve više smetati zbog izrazite suhoće oka. Liječnici su pretpostavili da mi se keratokonus stabilizirao.

1996. godine zbog stalnih problema s lećama odlučila sam se se na operaciju u Sankt Petersburgu. Ne znam točno kakva je operacija napravljena, pretpostavljam skidanje dioptrije, a na rožnici su ostali vidljvi rezovi. Nakon toga sam počela nositi naočale s dioptrijom -8,50, cilindar -1,25 i -5,50, cilindar -2,50 koje i sada nosim i s kojima je postignuta zadovoljavajuća oštrina vida.

Prije 4 godine ustanovljen mi je početak mrena i liječnik u Šibeniku mi je preporučio operaciju koju sam sve do sada odbijala jer nisam imala većih problema. Sada sam se odlučila za operaciju koja je zakazana početkom veljače slijedeće godine. Zanima me da li obzirom na moj keratokonus i prethodnu operaciju postoji kakav rizik za operaciju mrene i da li bi trebalo napraviti kakve dodatne pretrage? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

operacija mrene keratokonus, skidanje mrene konus oka

Dean Šarić

Poštovana,

nikakav dodatni rizik ne postoji, operirajte mrenu. Problem će predstavljati izračun leće, no o tome će kolege iz Šibenika voditi računa. Svakako im sačuvajte stare nalaze.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!