Zabrinutost zbog keratokonjuktivitisa koji ne prolazi?

Poštovani, već više od mjesec dana mučim se s upalom očiju za koju mi je liječnik na Rebru kazao da je to infekcija virusom, koju sam “pokupila” kod njih na hitnoj gdje sam bila radi bljeskova pred očima (krajem prošle godine). Terapiju sam započela kapima Tobrex i preporukom da oko ispirem umjetnim suzama odnosno fiziološkom otopinom, jer “virus treba izbaciti iz oka”. Međutim stanje se vrlo pogoršavalo, infekcija se proširila na oba oka, prešla je na moju kćer (1989.godište) i ona je također dobila preporuku za istu terapiju. Nakon toga smo otišle oftalmologu u Domu zdravlja u Laginjinoj budući da smo gotovo svaki drugi dan dolazile na kontrolu i bilo nam je važno da smo blizu kuće (odlasci na Rebro i čekanje satima bilo je nemoguće). Liječnik nam je propisao Virolex kremu za oči i Tobrex mast i s time smo tretirale oči 2-3 tjedna. Rečeno je da je rožnica jako napadnuta, ali da sad ide na bolje i da zarasta. No oči su i dalje crvene i sad od trećeg oftalmologa dobivamo preporuku da pređemo na Maxitrol kapi. Iskreno, ne znam više koga da slušam i što da radim. Dijagnoza prema oftalmologu iz Laginjine je keratokonjuktivitis. Kćer je radila bris oka (bakterijski) i nalaz je bio sterilan, dok meni nisu radili nikakav bris, iako je od mene sve krenulo. Molim vas za vaše mišljenje – koliko je sve to opasno i ozbiljno, jer osim što smo svi već ludi od toga koliko sve to skupa traje, jako sam zabrinuta za kćer? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

keratokonjuktivitis
Dean Šarić
Poštovana,

prave terapije koja bi uništila virus nemamo, pa ovi lijekovi koje navodite zapravo služe da spriječe neku dodatnu infekciju, ali i da umire simptome. Sve od navedenog se koristi, no potreban je oprez, naročito s kortikosteroidnim kapima. Moja je preporuka da se odlučite za jednog od oftalmologa, te se držite njega. U pravilu takve infekcije prije ili kasnije završe bez posljedica, iznimno ostavljaju trajne ožiljke na rožnici.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 1 =

Back to top button