Jesu li meke leće bolja opcija od polutvrdih u slučaju suhih očiju?

Poštovani doktore, imam dioptriju oko -4 i cilindar oko -1. Inače nosim 15 godina polutvrde leće (cijeli dan osim spavanja, svaki dan, bez kombiniranja s naočalama). Međutim, u zadnjih nekoliko godina počele su se puno mastiti i ne bi se mogle očistiti (koristila sam isključivo Avizor preparate za čišćenje i Progent za skidanje proteina). To mašćenje je uzrokovalo flekice na lećama koje bi zamutile vid. Pokušala sam kupiti nove leće, ali i one se zamaste u jako kratkom roku. Neke dane se ponašaju bolje, neke lošije.

Također osjećam sušenje očiju zbog rada na računalu i kako dan odmiče, oči bi me počele žuljati, a imam i problem da mi je jaka svjetlost počela smetati. Oftalmolog mi je rekao da imam jako isušeno oko i da moram napraviti pauzu od leća. Nosila sam uglavnom Boston es materijal i jedno vrijeme Boston eo, s tim da mi se es pokazao bolji što se tiče tih naslaga, ali i što se tiče oštrine vida.

Zanima me je li bolja opcija prijeći na meke leće u slučaju suhih očiju? Jednom sam pokušala i činilo mi se da mi je sve mutnije nego sam navikla s polutvrdima. Naočale su mi što se tiče kvalitete vida također loša opcija (slabiji noćni vid i sve je nekako umanjeno i iskrivljeno). Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

meke leće suhe oči
Dean Šarić

Poštovana,

ključni problem je suhoća bez obzira koje leće nosite. Točno je da je oštrina vida i kvaliteta bolja sa polutvrdim lećama, no u pravilu je mekane leće moguće nositi duže. Dakle u dogovoru sa svojim oftalmologom morate liječiti suho oko (suze, gel, suzni čepići, ciklosporinske kapi…), te pokušati s mekim lećama. Također kombinirati leće i naočale, te tako odmarati oko.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest − tri =

Back to top button