Da li imam nepravilni astigmatizam?

Poštovani doktore, imam 23 godine, imam dijagnosticiranu dioptriju na lijevom oku +0.50 i 1.50 cyl ax 160 stupnjeva, te -0.50 i 1.00 cyl ax 10 stupnjeva. Kada stavim na sebe probne naočale s tim ciframa vidim savršeno, odnosno 1.0. Nikad nisam nosio naočale iako već 5 godina znam da imam dioptrije. Aparat za mjerenje dioptrije (ne znam točno kako se zove, ali morao sam se fokusirati na neki bor u daljini), je pokazao drugačiju dioptriju, odnosno na desnom oku -1.50 i -1.75 cyl, te +0.12 i -2.37 cyl. na lijevom oku. Shvaćam da imam veliku akomodacijsku moć ali me jako brinu ovi cilindri. Zanima me dali je to pravilni ili nepravilni astigmatizam, te dali je moguće da imam neku bolest oka ako je u pitanju nepravilan astigmatizam? Također u nedoumicama sam dali da nosim naočale ili ne, jer se bojim u jednu ruku da ću izgubit akomodaciju, a u drugu ruku se bojim da će mi se dioptrija još dodatno pogoršati i da ću preći preko -4.0 cyl, te da neću moći jednoga dana ići na lasersku korekciju vida. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nepravilni astigmatizam, nepravilan astigmatizam
Dean Šarić
Poštovani,

naočale bi trebali nositi, ako vidite s korekcijom astigmatizam nije nepravilan. Da biste bili sigurni trebalo bi napraviti keratografiju, no mislim da nemate ozbiljan problem.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + dva =

Back to top button