Preporučujete li cross linking za liječenje keratokonusa?

Poštovani, našem sinu (star 20 godina, blizanac, u djetinjstvu bolovao od astme) je dijagnosticiran prije 5 godina (tada je imao 15 godina) keratokonus na desnom oku. Nalaz iz 2010. god.: vccl o.dex. -0,50=0,8-0,9, p 2/2, ord leće dyer, dex. 776 8,4 – 1,25). Čitavo vrijeme redovito nosi tvrdu leću (RGPKL) i kontrolira se redovito u Kabinetu za leće na KBC Zagreb (Rebro), u Zagrebu. U međuvremenu stanje mu se pogoršalo na desnom oku, a dijagnosticiran mu je keratokonus i na lijevom oku (1. stupanj). Nalaz od 3.11.2014., obavljen u jednoj privatnoj klinici (prvi puta smo se sada obratili u privatnu kliniku):

Dijagnoza: keratoconus gr – 3 0. dex. et gr 1 0. sin
VOD: sc= 0,10 nk,
VOS: sc: 0,95 cc -0,75 dcyl ax 140° = 0,99,
TOD: nct 12,00 mmHg DIG: N
TOS: nct 11,00 mmHg DIG: N
Bio o. dex KK rožnica prozirna
Bio o. sin KK rožnica prozirna
Fundus o dex. centralno naglašena jača ekskavacija pno
Fundus o. sin centralno naglašena jača ekskavacija pno
Pentacam: KK gr 3 o.dex et gr 1 o. sin.
Terapija: radi nalaz na živcima rađeno vidno polje prije nekoliko mjeseci koje je uredno. Sol. refresh contacts 4-8x
Preporuka: nositi postojeću KL (vod ccl= 0,7). Objašnjen CXL za desno oko i potreba modifikacije životnog stila.

Molim Vas da nam s obzirom na ove nalaze date svoje mišljenje o daljnjem tijeku liječenja i da li bi po Vama bilo uputno napraviti cross linking ili neki drugi zahvat na oku? S obzirom da imamo troje djece, a svi redovno studiraju, suprug sam radi i teško materijalno podnosimo izdatke vezane uz liječenje u privatnim klinikama. Interesira nas da li se zahvati na rožnici mogu obaviti preko fonda HZZO u nekom od kliničkih centara u Hrvatskoj, bez plaćanja?

Napominjemo da mu je kvaliteta života u zadnjih par mjeseci znatno pala, teško čita i stalno trlja oba oka, ima osjećaj mutnog vida, višestrukih slika, svrbeža očiju, podbuhle kesice ispod oba oka itd. On je redovni student 2. godine Više medicinske škole pa mu je vid itekako bitan za njegov rad i život. Aktivno se cijelo vrijeme bavio rukometom, no zbog navedenih tegoba morao je odustati. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

cross linking operacija, crosslinking operacija
Dean Šarić
Poštovana,

potrebno je što prije učiniti crosslinking oba oka (jedno po jedno). Zahvat se za sada radi isključivo privatno. Svakako pregledati i brata blizanca (i treće dijete također).

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

deset + 10 =

Back to top button