Može li zračenje MR i CT pretraga štetno utjecati na očni živac?

Poštovani Dr. Šarić, imam operirano oko 25.09.2014 godine. Urađen je OCT makule. Dijagnoza: Z961 – Prisustvo leće u oku. Uputna dijagnoza H35 – Morbi retinae alii, glavna dijagnoza. Liječim glaukom od 2005. godine s ukapavanjem sol. Glaumol 0,5% 2x dnevno, i ujedno sam na istom oku (desno) operirao Cataracta senilis. Sada nakon toga imam zakazan pregled od strane neurologa za snimanje magnetske rezonance (MR), CT mozga, CDS krvnih žila itd. Pitanje: da li zračenja navedenih pretraga mogu štetno utjecati na već oštećeni očni živac? Hvala unaprijed na Vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

zračenje očni živac
Dean Šarić
Poštovani,

riječ je o relativno malom zračenju koje ne bi trebalo značajno djelovati na vidni živac, no svako zračenje je štetno. Ako već radite magnetnu rezonancu pokušajte popričati s neurologom da li je CT zaista neophodan.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × pet =

Back to top button