Imam keratokonus, ali dioptrija mi ne raste – trebam li cross-linking?

Poštovani doktore, problem s vidom mi se je pojavio s trideset godina, te sam počeo nositi naočale. Od tada sam tri puta mijenjao dioptriju (imam 41. godinu), a nitko me nije upozorio na mogućnost keratokonusa, za koji sam saznao tek pred deset dana kada sam išao u jednu polikliniku na pregled za skidanje dioptrije. Zadnje naočale sam radio 2015. godine i od tada mi se nije mijenjala dioptrija, te s tim naočalama dosta dobro funkcioniram, jer mi je jedno oko slabije zahvaćeno keratokonusom (rožnica lijevog oka 495 mikrona, a desnog 465). Molim vas za savjet što da napravim? Da li je moguće da je kod mene zbog mojih godina zaustavljeno napredovanje bolesti? Da li trebam napraviti cross-linking ili nešto drugo? Hvala vam unaprijed na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

cross-linking keratokonus
Dean Šarić
Poštovani,

obzirom na vaše godine keratokonus je vjerojatno stao. Crosslinking nije potreban osim ako se odlučite na skidanje dioptrije – tada ovisno o nalazima nekad treba učiniti crosslinking. Također možete nositi kontaktne leće da bi dobili optimalan vid.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset − 4 =

Back to top button