Dali je potrebno raditi Crosslinking u 34. godini ili ne?

Poštovani, kod mene je slučaj specifičan. Rođen sam 1978. u Sarajevu. Potpuno zdrav, hrvatski državljanin. S tri godine u lijevo oko mi je upao živi kreč, i ostao sam bez vida na lijevo oko. Tada su se radile transplantacije rožnice u Italiji, i radio sam je tri puta ali nije uspjelo. I čekao sam sam sve do 18 godine, ponovo sam otišao kod istog doktora da vidim može li se sada išta raditi. Odgovor je bio da ako išta radim ostao bi bez oka potpuno. Oko mi je otišlo u stranu, da bi nosio estetsku leću u boji morao sam ispraviti strabizam na tom oku. Radio sam zahvat u KBC Sestre Milosrdnice Zagreb, kod doktora Iveković. R., i bio sam zadovoljan s izgledom oka. I onda u 23. godini problem s desnim okom, ustanovljen mi je keratokonus. Imao sam dobar vid na tom oku preko 100%, dok mi nije počeo slabiti od keratokonusa. Ponovo sam išao u Italiju, kod doktora koji mi je radio zahvat na desnom oku od kreča, i dao mi je polutvrdu leću za keratokonus i vidim opet 100%. Tako nosim leće sve do 33. godine života. Stalno me je žuljala ali morao sam trpjeti jer drugo ništa nije bilo. U 34. godini upoznajem dr. Mirko Janjkov u Beogradu. On je prvi put izveo operaciju croslinking u Grčkoj 2000. godine. I tada 2012. sam bio kod njega na pregledu. Predložio mi je da je on na mom mjestu da bi radio croslinking, da bi izbjegao transplantaciju rožnice i na desnom oku. Poslušao sam ga, uradio sam croslinking, sve je uspjelo. Ali poslije te operacije croslinka kad sam počeo opet nositi leću, slabije vidim i manje mogu nositi leću. Vid mi je pao na 80% jer sam dobio velik ožiljak od croslinka. Sve je ok, ali vid mi je slabiji, pa bih molio vaše mišljenje dali je bilo bolje raditi croslink u 34. godini ili ne? Pošto kažu da od 34. do 36. godine ta bolest sama staje? Da nisam radio imao bi vid 100%. I samo još nešto, prije godinu dana sam počeo nositi Rose K leću i manje me žulja. Prije su me više žuljale obične, ali sve u svemu nisam zadovoljan s vidom, i možda je bilo bolje da nisam radio croslink. Molim odgovor. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

crosslinking 34 godine, croslinking dobna granica
Dean Šarić
Poštovani,

na žalost dobili ste komplikaciju crosslinkinga i sada je naravno lako reći da je bilo bolje ne raditi crosslinking, no sada je gotovo. Crosslinking se radi i iza 35 godina ako postoje promjene u keratometrijama. Dobra vijest je da će se ožiljak smanjiti i da ćete vidjeti bolje. U ovom času s 80% vida nije mudro raditi nikakve nove zahvate.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 + 16 =

Back to top button