Crvenilo na vanjskim spojnicama kapaka i svrab očiju

Poštovani doktore, molim Vas za savjet. Imam kronični problem s očima – točnije s kapcima. Problemi su počeli prije 10 godina s crvenilom na vanjskim spojnicama kapaka. Sve više se i sve češće javljao svrbež očiju i kapaka (bez crvenila očiju, uz crvenilo i laganu otečenost kapaka) i posebno sam osjetljiva na vjetar, sunce, morsku sol (ako mi na moru oči dođu u kontakt s morskom vodom, dobijem svrab za nekoliko sati, koji se pretvara u nepodnošljiv svrab do upale). Ustanovljena mi je alergija na kućne grinje i prašinu, no nitko nema objašnjenje zašto mi se stvaraju smetnje i svrab u očima zbog sunca, mora i npr. šminke, iako mi nije ustanovljena alergija na šminku. I uz to su mi kapci u vanjskim kutevima već 10 godina crveni i ne oporavljaju se bez obzira na najskuplje kreme za područje oko očiju iz apoteke. Šminkam se jako rijetko zbog ovog problema. Očni doktori me šalju dermatologu, a dermatolozi očnim doktorima, ali nitko nema konkretnu dijagnozu. Oči su mi jako suhe i u zadnje 2 godine sam primijetila i male ljuskice na trepavicama. Je li moguće riješiti ovaj problem koji mi uvelike smanjuje kvalitetu života? Htjela bih regenerirati kožu oko očiju – tj. kuteve kapaka da nisu crveni i smanjiti preosjetljivost očiju na sve živo. Ne šminkam se, idem u more u strahu da mi ne dođe kapljica vode u oko, ne sunčam se jer mi sunce i kad žmirim uzrokuje svrab u očima koji se javlja kao posljedica par sati nakon. Oči mi nisu crvene pa svi već misle da sam hipohondar, a ja osjećam da je moj problem vezan uz kapke. Koristila sam Opatanol, Bepanthol kapi, i pomogle su kratkoročno, ali problem je i dalje tu. I dalje želim vjerovati da postoji doktor koji će znati dijagnozu i lijek za moju situaciju.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

crvenilo na kapcima, svrab očiju, crvenilo u kutu oka
Dean Šarić
Poštovana,

riječ je o nekoj vrsti kroničnog blefarokonjunktivitisa s elementima suhoće i alergijskih reakcija. Takvo stanje je gotovo nemoguće riješiti jednom zauvijek. Cilj liječenja je riješiti se kronične upale, te reagirati promptno na povremena pogoršanja. To zahtijeva lokalno ali i sistemsko liječenje. Nađite oftalmologa koji će se dugoročno baviti Vašim problemom. Ne manje važno je i da Vi sami u suradnji s oftalmologom naučite prepoznavati pojedina stanja oka i reagirate ovisno da li se radi o suhoći ili nečem drugom.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Postovanje, vec 6 meseci mi se javlja naticanje ociju, prvih meseci je bilo jedno oko, kasnije se prosirilo na oba oka i sad vec i podocnjaci. Sve se to desava tokom noci, budim se sa natecenim kapcima ili jako jako crvenim i bolnim. Radila sam alergo test, nisam alergicna, rezultati su mi svi dobri…da li bi mogli da mi kazete Vase misljenje. Hvala unapred

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × četiri =

Back to top button