Izazovi u njezi kontaktnih leća

Da bi se postigla antimikrobna učinkovitost, formulacije MPDS-a uključuju kombinaciju više djelotvornih dezinfekcijskih agensa.
0 Shares

Complete tekućina, kontaktne leće, otopina, Complete RevitalensPred višenamjenske otopine za njegu kontaktnih leća u posljednje su vrijeme postavljeni novi izazovi, i to zahvaljujući razvoju novih materijala za kontaktne leće, potrebi za održanjem učinkovitosti protiv novih ili rezistentnih patogenih mikroorganizama, nedovoljnom pridržavanju pacijenata pravilima njege te rukovanju i nošenju leća. Sve to zahtijeva preispitivanje višenamjenskih otopina, uzimajući u obzir znanstveno utvrđene nove potrebe kako bi osigurale sigurnost i povjerenje nositelja kontaktnih leća.

Višenamjenska otopina za dezinfekciju (MPDS – Multi – Purpose Disinfecting Solution) trebala bi zadržati učinkovitost protiv otpornih sojeva bakterija Staphyloccocus aureus i Staphyloccocus epidermidis koje su otporne na više lijekova, kao i protiv Acanthamoebae, mikroorganizma koji bi uvijek trebao biti uključen u standardna panel testiranja na mikroorganizme. Također je primjetan i porast izvještaja o kontaminaciji otopina Stenotrophomonas maltophilijom, patogenom kojim se hrane akantomebe i kojeg većina višenamjenskih otopina ne uništava.

Ključni čimbenik u izbjegavanju komplikacija pri nošenju leća još uvijek je pridržavanje higijene nositelja kontaktnih leća u smislu pranja i sušenja ruku prije rukovanja s lećama, čišćenja (sa ili bez trljanja), ispiranja i dezinfekcije leća, kao i redovite zamjene posudice za čuvanje leća. Tome u prilog govori i podatak da je nepravilna njega i higijena kontaktnih leća odgovorna za više od 80 posto problema vezanih s nošenjem leća i čimbenik koji pridonosi pojavi očnih infekcija.

Najčešći primjeri nepravilne njege su sljedeći:

  • ponovna uporaba otopine uz njezino nadopunjavanje
    u posudicama za čuvanje leća – „topping off“;
  • nedovoljna količina otopine u posudicama;
  • nezatvaranje posudice dok su leće u njoj tijekom
    dezinfekcije.

Ako su posudice djelomično ili potpuno otvorene, posebno kod viših temperatura, pri niskoj vlažnosti zraka ili jačem strujanju zraka u prostoriji, dolazi do djelomičnog isparavanja, što povećava koncetraciju otopine i može dovesti do promjene u kemijskom sastavu i antimikrobnoj učinkovitosti aktivnih sastojaka.

Nova generacija višenamjenskih otopina

Rezultat preispitivanja dezinfekcije višenamjenskih otopina doveo je do stvaranja nove generacija MPDS-a, koja ima širok spektar antimikrobne aktivnosti, koju zadržava čak i pod uvjetima slabijeg pridržavanja pravilne njege leća od strane nositelja, ali bez toksičnog djelovanja na očnu površinu.

Toj novoj generaciji otopina pripada i Complete RevitaLens MPDS, proizvođača Abbott Medical Optics, za koju je odobrenje izdala FDA u rujnu 2010. Razvijena je u suradnji s više od 600 očnih specijalista kako bi ponudila izvrsno čišćenje kontaktnih leća i dezinfekciju koja zadržava udobnost nošenja, napredno uklanjanje naslaga proteina i lipida, niski stupanj obojenja (ili oboljenja) rožnice i drugih nuspojava, izvrsnu kompatibilnost i udobnost za silikon hidrogel leće i ostale meke kontaktne leće. Razlog za potpunu aktivnost ove otopine nove generacije je u njezinu interaktivnom sistemu dvaju međusobno nadopunjujućih dezinficijensa, alexidine dihydrochlorida i polyquaterniuma-1, koji djeluju zajedno s kelatirajućim agensom ETDA i puferskim sistemom koji uključuje bornu kiselinu.

Napredni mehanizam djelovanja

Višenamjenske otopine starije generacije nose oznaku MPS (Multi-Purpose Solution), dok nove generacije imaju oznaku MPDS (Multi-Purpose Disinfecting Solution). Razlika je u tome što MPDS prema ISO (International Standards Organization) smjernicama mora proći strogi „stand alone“ test kojim se dokazuje sposobnost redukcije bakterija na minimalno 99,9 posto ili 3-log (logaritma), dok se za gljive i plijesni zahtijeva minimalno 90 posto redukcije ili 1-log. Test je neovisan o materijalu kontaktne leće ili režimu korištenja.

Uvećana fotografija biocidne učinkovitostiDa bi se postigla ova antimikrobna učinkovitost, formulacije MPDS-a uključuju kombinaciju više djelotvornih dezinfekcijskih agensa uz izbjegavanje okularne toksičnosti i osiguravanje udobnosti. Sve MPDS otopine kao prvi dezificijens sadrže polyquaternium-1 (PQ-1) ili njegove derivate čija kvaternarna amonijeva baza reagira sa staničnom membranom, prekidajući kontinuitet membrane štetnih mikroorganizama. Complete RevitaLens MPDS uključuje alexidin kao drugi dezificijens. To je molekula gvanidina koja također djeluje na stanične membrane mikroorganizama, pojačavajući učinak i snagu dezinfekcije. Oba dezinficijensa praktički ne uzrokuju obojenje rožnice i čuvaju integritet očne površine. Osim toga, sadrže EDTA i puferski sustav, čije se djelovanje očituje tako da kemijski vežu bjelančevine kako bi prevenirali njihovo odlaganje na površinu kontaktne leće i ujedno povećavaju dezinfekcijsku moć u prevenciji rasta Acanthamoebe.

Osim dezinfekcijske snage otopine, nužno je testirati i mogućnost citotoksičnosti. Complete Revitalens testiran je u studiji s fibroblastima miša i na humanim epitelnim stanicama rožnice, sa sličnim rezultatima. Pokazano je da je citoksičnost Complete Revitalensa znatno niža od ostalih MPDS otopina.

Znanstveno utemeljene prednosti

Complete Revitalens MPDS, jedna od novijih otopina na tržištu, rezultat je znanstvenog promišljanja o višenamjenskoj dezinfekciji kontaktnih leća. Iznimno je učinkovita MPDS otopina s naprednim mehanizmom djelovanja zahvaljujući inovativnoj formuli, učinkovito uništava akantamebe i kliničke izolate otporne na određene MPS otopine. Visoka dezinfekcijska moć i u neodgovarajućim uvjetima je kompatibilna sa silicon hydrogel lećama, ali i materijalima ostalih vrsta mekih kontaktnih leća. Osim toga, dizajnirana je da smanji osjetljivost oka, obojenje rožnice i ostale nuspojave, osiguravajući izvrsnu udobnost pri stavljanju i nošenju kontaktnih leća.

Zahvaljujući svojim znanstveno utemeljenim prednostima, Complete RevitaLens uistinu je nova generacija otopine u dezinfekciji i njezi kontaktnih leća.

Veća antimikrobna učinkovitost

  • Dezinfekcija širokog spektra usporediva s peroksidnim sustavima

Complete revitalens tablica 1

  • Vrlo učinkovit protiv Acanthamoeba

Complete RevitaLens tablica 2

Autor: dr. sc. David Pinero, Oftalmološki institut Alicante, Španjolska
Pripremila: Marija Mesnić, dr. med. vet., Oktal Pharma

0 Shares
Oglas

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × jedan =

Back to top button