Pojmovnik: A

A B C Č D E F G H I K L M N O P R S Š T U V Z Ž

Ablacija

(Od lat. ablatio = odnošenje). Ukoliko je riječ o korekciji vida, ablacija se odnosi na kirurško odstranjenje tkiva oka u svrhu ispravljanja refrakcijske pogreške, npr. kratkovidosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Ablacija se koristi kod postupaka ispravljanja refrakcijske pogreške LASIK-om, LASEK-om, PRK-om itd.

Ablacija mrežnice

ablacija mreznice, mrežnice, ablacija

Odignuće mrežnice (ablacija)

Odignuće ili ablacija mrežnice je ozbiljno stanje oka kod kojeg se receptorski sloj mrežnice odigne od pigmentnog epitela mrežnice. Mrežnica ne može funkcionirati ukoliko su ti slojevi odvojeni, te može nastupiti trajni gubitak vida. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Odignuće mrežnice (ablacija)

Acetat

Acetat je vrsta plastike koja se najčešće koristi u izradi okvira za naočale.

Afakija

Afakija je stanje oka bez očne leće. Postoji kongenitalna afakija koja je prisutna od samog rođenja i afakija koja je uzrokovana operacijom katarakte, refraktivnom operacijom ili traumom. Kod operacije katarakte prirodna očna leća se zamjenjuje umjetnom intraokularnom lećom, kako bi se izbjegla visoka dalekovidnost.

Akomodacija

Akomodacija je sposobnost oka vidjeti oštro predmete koji se nalaze na različitim udaljenostima.

Albinizam

Albinizam je stanje kod kojeg čovjek nema pigmenta. Albino oči najčešće imaju svijetlo plave šarenice i roskaste zjenice. Vizualni simptomi uključuju osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, nistagmus, gubitak vida i strabizam.

Alergen

Alergen je tvar koja izaziva alergijsku reakciju. Alergen može biti npr. pelud, plijesan, životinjska dlaka, prašina itd.

Alergija

Alergija je reakcija imunološkog sustava na strano tijelo. Kada su oči zahvaćene simptomi su svrbež, crvenilo, ljepljivost, natečenost očnih vjeđa itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Kako prepoznati očne alergije?

Ambliopija

Ambliopija ili slabovidnost se također naziva lijeno oko. Nerazvijenost centralnog vida na jednom oku vodi ka korištenju drugog oka kao dominantnog. Škiljenje je vodeći uzrok, nakon čega slijedi anizometripija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Slabovidnost ili ambliopija

Ametropija

Ametropija je stanje oka kod kojeg slike ne padaju na pravilan fokus na mrežnici, zbog nesklada između veličine očne jabučice i jakosti dioptrijskog aparata oka. Drugi nazivi za ametropiju su refrakcijske pogreške ili očne anomalije. Pod najčešće refrakcijske pogreške ili anomalije ubrajamo kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Anatomija oka

Anatomiju oka možemo podijeliti na vidljivi i na nama nevidljivi dio oka. Prednji dio oka, odnosno vidljivi dio oka koji vidimo pri pogledu u ogledalo, uključuje:

  • Šarenicu (obojani dio oka)
  • Rožnicu (prozirni centralni dio oka)
  • Zjenicu (crni krug koji je zapravo otvor odgovoran za doziranje svjetlosti koja prolazi u oko)
  • Bjeloočnicu (bijeli dio oka koji služi kao zaštitna ovojnica unutarnjim strukturama oka)
  • Konjuktivu (tanki sloj tkiva koji prekriva cijeli prednji dio oka, osim rožnice)

Odmah iza šarenice i zjenice se nalazi očna leća, koja fokusira svjetlo na očnu pozadinu. Očna pozadina je prekrivena vidnim receptorskim stanicama koje se zajedno nazivaju mrežnica. Mrežnica svjetlo pretvara u električne impulse koje šalje putem vidnog živca u mozak. Makula je mali, izrazito osjetljivi dio mrežnice koji osigurava centralni vid. Makula se nalazi u središtu mrežnice i sadrži foveu koja je odgovorna za najjasniji vid. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Anatomija oka

Aniridija

Aniridija je potpuni ili djelomičan nedostatak šarenice, urođeni. Simptomi su snižen vid i fotofobija (osjetljivost na svijetlo).

Anizokorija

Anizokorija je nejednaka veličina očnih zjenica. Uzroci mogu biti glaukom, trauma glave ili oka, intrakranijalni tumor, infekcija membrane oko mozga. Vrlo mali postotak populacije ima nejednaku veličinu zjenica prirodno (bez poznatog uzroka).

Anizometropija

Anizometropija je stanje kod kojeg oči imaju različitu refrakcijsku jakost.

Asferična naočalna leća

Asferična naočalna leća je leća koja nije potpuno sferična (kuglasta). Koristi se kod većih refrakcijskih pogrešaka, jer je tanja i laganija, također i estetski prihvatljivija (vizualno ne stvara dojam smanjenog oka).

Astigmatizam

astigmatizam oka

Astigmatizam

Astigmatizam je stanje oka kod kojega se zrake svijetlosti ne lome u svim meridijanima jednako, zbog nepravilno zakrivljene rožnice ili očne leće. Svjetlosne zrake su usmjerene na dva fokusa na mrežnici, umjesto jednoga, što rezultira zamagljenim vidom. Dodatni simptomi uključuju naprezanje očiju, sjene na slovima, dvoslike itd. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je astigmatizam?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!