Polarizirane naočale

Polarizirane naočale, polarizacijski filter, polarizirane leće

Svjetlo se kroz prostor širi u valovima koji se kreću svim smjerovima. Ukoliko se odbijaju od sjajnih površina kao što su; staklo, snijeg, površina vode, mokra cesta, itd., tada to svjetlo postaje polarizirano.

Polarizirano svjetlo se kreće samo u dvjema ravninama, horizontalnoj i vertikalnoj. Vertikalno polarizirano svjetlo je za naš vid vrlo korisno jer nam omogućuje vidjeti kontrast i boje, dok horizontalno polarizirano svjetlo stvara neugodan odsjaj i blještavilo. Upravo za suzbijanje negativnog učinka horizontalne polarizacije, služi polarizacijski filter.

Polarizirane naocale
Naočale s polarizacijskim filterom propuštaju samo pozitivne vertikalne valove svjetla. Gledajući kroz njih vid je ugodan, kontrastan i bez neugodnog blještavila. Horizontalni snop svjetlosnih zraka apsorbira polarizacijski filter. U kombinaciji s kvalitetnim UV filterom osigurava sigurnu zaštitu od sunca, visoki stupanj oštrine vida, osjetno smanjenje umora očiju i odličnu percepciju boja.

polarizirane sunčane naočaleUdobnost i prednosti koje nam donose polarizirane sunčane naočale primijetit ćemo u svakodnevnom životu, sportu i relaksaciji. Takve naočale štite oči od prekomjernog i štetnog zračenja, smanjuju naprezanje očiju, te su prevencija od degenerativnih promjena na oku. Vozačima omogućuju bolji pogled prema suncu koje se odbija od mokre, vruće ili snježne površine ceste. Na koncu, možemo zaključiti da polarizirane naočale smanjuju blještavilo uzrokovano refleksijom od sjajnih površina, te tako povećavaju kvalitetu vida i pružaju dodatnu zaštitu našim očima.

Optical Express Laserska korekcija vida
 2 Komentara Komentiraj
  1. marin kaže:

    imam od raybana polarizirane suncane,ludilo su,slika precista…svaki detalj vidis izvrsno:))i traju mi vec 7 godina

  2. marija bilic kaže:

    Ovo kako druga slika prikazuje vid je tocno tako ,ovo gdje covjek sjedi na jezeru,,..odlicno eliminira bljeskove

Pošalji komentar
Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak